top of page
WOLFERT BREDERODE, JOOST LIJBAART & MATANGI QUARTET: RUINS AND REMAINS
WOLFERT BREDERODE, JOOST LIJBAART & MATANGI QUARTET: RUINS AND REMAINS

za 30 mrt

|

Valthermond

WOLFERT BREDERODE, JOOST LIJBAART & MATANGI QUARTET: RUINS AND REMAINS

De kersverse Edison-winnaar Wolfert Brederode komt met zijn winnende programma naar d’Rentmeester! In de zomer van 2022 verbleef Wolfert Brederode een aantal dagen in afzondering bij d’Rentmeester om aan de opzet van de live-vertoning van het album Ruins and Remains te werken.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken

Tijd & LOCATIE

30 mrt 2024, 20:00

Valthermond, Zuiderdiep 279, 7876 AP Valthermond, Netherlands

Over dit event

Een kersverse Edison-winnaar komt met zijn winnende programma naar d’Rentmeester!

In de zomer van 2022 verbleef Wolfert Brederode een aantal dagen in afzondering bij d’Rentmeester om aan de opzet van de live-vertoning van het album Ruins and Remains te werken. Het beviel van beide kanten zeer goed en het resultaat mocht er ook zijn, want afgelopen september wonnen ze een Edison voor dit werk!

De jury:

“Ruins and Remains is het resultaat van de samenwerking van pianist Wolfert Brederode met het Matangi Strijkkwartet en percussionist Joost Lijbaart. De inspiratie voor het album vond Brederode bij de honderdste gedenkdag van de Eerste Wereldoorlog. Dat thema wordt geraffineerd uitgewerkt in het samenspel van de musici. Het album klinkt melancholisch met af en toe een sprankje hoop. Het lyrische karakter van de composities zorgt voor samenhang in sfeer.

Wolfert Brederode is sinds 2018 blijven schrijven aan de suite voor piano, strijkkwartet en percussie. Oorspronkelijk waren er twee thema’s: een deel ‘Ruins’ en een deel ‘Remains’. Later zijn de delen samengekomen. Voor het album zijn er nieuwe stukken tussen geplaatst die gebaseerd zijn op gebeurtenissen in het persoonlijke leven van de componist-pianist.

Joost Lijbaart’s input bestaat uit het inkleuren van de goed gemaakte arrangementen. Hij gebruikt een breed scala aan percussie-instrumenten, gongs en belletjes. Het sonore geluid van een strijkstok langs bekkens en de bronzen schijven van de crotales, zorgen voor een beklemmend gevoel. Met verschillende stokken en mallets creëert hij zo het perfect passende geluid voor leegte, angst en hoop.

De veertien composities zetten vooral een melancholische sfeer neer. Qua uitvoering zijn er meer raakvlakken met kamermuziek dan met jazz. Ook zijn invloeden uit de folkmuziek te horen. De scherpe lijnen tussen de gecomponeerde stukken en de geïmproviseerde delen vervagen langzaam. Met vrije interpretaties treedt het Matangi Strijkkwartet buiten de gebaande paden. Waar de strijkers regelmatig bedreiging en ellende weergeven, brengen de verstilde pianoklanken van Brederode licht en lucht.”

We zijn ongelooflijk trots dat we dit samen met Wolfert voor elkaar konden krijgen en kijken uit naar dit bijzondere concert. Onze concertzaal heeft een bijzondere akoestiek waarbij elk gespeeld detail hoorbaar is. Alle muzikanten beheersen hun instrument uitmuntend. De manier waarop ze hun intuïtie volgen in het samenspel, maakt de uitkomst magisch. 

Wolfert Brederode - piano

Joost Lijbaart - drums/percussie

Matangi Quartet Maria-Paula Majoor  viool, Daniël Torrico Menacho viool, Karsten Kleijer altviool, Arno van der Vuurst cello

Zorg dat je d'R bij bent! 

Zaal open: 19:15 uur 

Voorverkoop: €20,00 

Aan de deur: €22,00 (Vanaf 19:55 uur & vol=vol)

Eerste kop koffie/thee is van het huis!

Tickets

  • Tickets d'Rentmeester

    Wolfert Brederode piano, Joost Lijbaart drums/percussie, Matangi Quartet Zaal open vanaf 19:15

    € 20,00
    Uitverkocht

Dit evenement is uitverkocht

DEEL HET MET VRIENDEN

bottom of page