top of page
ELSJE EN DE BLUESMANNEN
ELSJE EN DE BLUESMANNEN

zo 14 jan

|

Valthermond

ELSJE EN DE BLUESMANNEN

Met Elsje en de Bluesmannen reizen we terug in de tijd naar de eerste decennia van de 20e eeuw. Dat was de tijd waarin blues via grammofoonplaten, jukebox, radio en live shows razend populair werd bij een groot publiek.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken

Tijd & LOCATIE

14 jan 2024, 15:00 – 17:30

Valthermond, Zuiderdiep 279, 7876 AP Valthermond, Netherlands

Over dit event

Deze voorstelling gaat over de muziek van de bluesqueens en de muziek van stringbands uit de periode 1920-1940. Je kunt hun muziek onder een gemeenschappelijke noemer plaatsen: het was muziek om mensen te vermaken.

De bluesqueens werden zo rond 1915 bekend en kenden hun glorietijd tussen 1920 en 1930. Hun muziek kwam uit de vaudeville (de revue, avonden waarop zang, comedy en circusacts elkaar afwisselden), in combinatie met blues en jazz. Hun nummers maakten ze meestal niet zelf; die werden geschreven door Afro-Amerikaanse componisten die vaak verhuisd waren naar New York, het centrum van de amusemenstmuziek.

Zwarte stringbands (stringbands zijn groepen die vooral uit snaarinstrumenten bestaan) waren er al vanaf de 18e eeuw. Op de plantage was de combinatie van banjo en fiddle populair; de spelers maakten muziek voor zowel de slaafgemaakten als de slavenhouders. Later breidden de groepen zich uit en trokken, na de burgeroorlog, rond. Gitaar, mondharmonica, mandoline en jug (een kruik waar op geblazen werd) kwamer erbij als instrumenten.

 De stringbands speelden alles wat het publiek wilde horen: minstrel songs (nummers waarin Afro-Amerikanen belachelijk gemaakt werden), traditioneel overgeleverde volksmuziek, populaire nummers, witte dansmuziek.

In het eerste deel van de voorstelling komen onder meer Mamie Smith, Ethel Waters en Sippie Wallace voorbij. Zij zongen zowel dramatische nummers als jazzy songs.

 In het tweede deel spelen we muziek van onder meer de Memphis Jug Band en de Mississippi Sheiks. Dat is vaak dansbare muziek, die hier en daar verrassend veel overeenkomsten heeft met wat we nu country muziek noemen.

Elsje en de Bluesmannen zijn actrice Elsje de Wijn en zeven muzikanten. 

Elsje de Wijn was als actrice actief in veel verschillende toneelgroepen, waaronder Baal. Ook speelde ze in televisieseries (bijvoorbeeld ‘Citroentje met suiker’) en in films. 

De Bluesmannen zijn: Fons Duin (zang), Chretien Felser (piano en gitaar), Jan Boelo Niemeijer (percussie), Michael Rubinstein (gitaar, mandoline en tenor banjo), René Uhlenbusch (bluesharp), Marten Wallinga (bas), Joan Boeke (trompet en althoorn).

Zorg dat je d'R bij bent! 

Zaal open: 14:30 uur 

Voorverkoop: €17,50 

Aan de deur: €20,00 (Vanaf 14:25 uur & vol=vol)

Eerste kop koffie/thee is van het huis!

Tickets

  • Tickets d'Rentmeester

    ELSJE EN DE BLUESMANNEN Zaal open vanaf 14:30

    € 17,50
    Verkoop geëindigd op

Totaal

€ 0,00

DEEL HET MET VRIENDEN

bottom of page